Günümüzde yaygın olan gastrit hastalığı insanların günlük yaşam kalitelerini büyük ölçüde etkilemektedir. Fast food beslenme , hazır yiyeceklere ve paketli gıdalara olan ilgi ve aşırı ilaç tüketimi birçok mide hastalığı gibi gastrit oluşumuna neden olmaktadır. Bu yazımızda gastrit diyeti beslenme tedavisi ile beraber gastrite ne iyi gelir konularına değineceğiz
Konu İçeriği
Gastrit Nedir / Ne Demek
Mide iç yüzünde bulunan ince zar tabakanın çeşitli sebeplerle iltihaplanması sonucu gastrit oluşmaktadır. Daha çok ‘’helicobakter’’ denen bakteri enfeksiyonu gastrite sebep olabilirken ; bağışıklık sisteminin zayıf olması, Crohn hastalığı gibi sebepler de hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.
Gastrit çeşitleri
Kronik gastrit; belirtileri kısa süreli olup zaman zaman ortaya çıkar. ( mide bulantısı, kusma iştahsızlık vs.)
Akut gastrit; kanlı kusma , mide yanması, mide ekşimesi, mide deilnmesi yada yaralanması sebebiyle ortaya çıkan gastritdir.
Her iki çeşidinde gastrit diyeti doğru şekilde planlanırsa hastalığın seyri olumlu seyredebilir.
Gastrit oluşma nedenleri
Gastrit oluşumunun nedenleri arasında yapılan diyet hataları özellikle göze çarpmaktadır.
- Aşırı kafeinli içecekler
- Düzensiz beslenme
- Alkol kullanımı
- Sigara kullanımı
- Gereksiz ve aşırı ilaç tüketimi
- Hazır besinlerin aşırı kullanımı
- Aşırı yağlı beslenme
Belirtileri Nelerdir
- Mide yanması
- Mide ekşimesi
- Şişkinlik
- İştahsızlık
- Kanlı dışkı
- Kanlı kusma
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- Hıçkırık
- Geğirme
Teşhis ve Tedavisi
Gastritin teşhis aşaması çok önemlidir. Bunun için doktorunuz mide biyopsisi, endoskopi, tam kan sayımı, dışkı testi isteyebilir.
Eğer gastrit bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisine; ilaç tedavisi sebebiyle olduysa kullanılan ilacı bıraktırma yada muadilleriyle değiştirme yöntemine başvurabilir. Ayrıca gastrit diyeti ile beraber mide asidinin aşırı salınımını engelleyen mide asidi düzenleyici ‘’antiasit’’ ler önerilebilir. Hastanın gastrite ne iyi gelir bilmesi de tedavi sürecini kısaltmakta ve yaşam kalitesini yükseltmektedir.
Gastrit Hastalığında Beslenmenin Önemi
Tüm bunların yanında tedavi sürecinin bir parçası olan ve tedavisi sonrasında da hastalığın nüksetmemesi için uyulması gereken beslenme tedavisi önem taşır.
Beslenme düzenine dikkat edilmesi tedavi sürecinde midede oluşan yanma, ekşime, bulantı gibi sorunları en aza indirdiği gibi ilaç tedavisine destek olarak midenin daha çabuk onarılmasına yardım eder. Bu sebeple hastalar diyetisyenden kontrolünde gastrit diyetini harfiyen uyg uygulamalı ve gastrite ne iyi gelir en iyi şekilde bilmelidir.
Gastritte ne iyi gelir?
Peki gastrite ne iyi gelir hep beraber bakalım:
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler sıkça tüketilmelidir.( yeşil fasulye, bezelye, ıspanak, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, brokoli vs.)
- Helicobakterle savaşta önemli yeri olan flavonoid içerikli besinlere diyette yer verilmelidir. (elma, yeşilçay, kiraz, kabak, yaban mersini, biber, kızılcık, kereviz vs.)
- Mide tahribatının iyileştirilmesinde önemli olan protein kaynaklarından az yağlı olanlar tercih edilmelidir. (yağsız et, tavuk, balık, az yağlı süt ve az yağlı yoğurt, kuru baklagiller vs.)
Sakıncalı Yiyecekler (yenmemesi gerekenler)
Hastalıkta bazı besinlerin alımları kısıtlanmalı duruma göre tamamen diyetten çıkarılmalıdır.
- Alkol
- Kafein
- Rafine gıdalar (beyaz ekmek, makarna, şeker vs.)
- Çikolata, kakao, çay, kahve( yerine bitkisel çaylar tercih edilebilir.)
- Trans yağlar içeren besinler.( çerezler, kızartmalar, börekler, çörekler ve hazır besinler)
- Baharatlı gıdalar ve domates
- Portakal, mandalina, greyfurt
- Şarküteri ürünleri (Salam, sosis, sucuk gibi)
- Tarhana ve domates çorbaları gibi besinlerin tüketilmemesi önerilmektedir.
Öneriler
Gastrit diyeti ve tıbbi beslenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar kısaca;
- Şeker hastalığı yoksa aç karnına ılık su içerisine 1 tatlı kaşığı bal karıştırılıp içilebilir.
- Pirinç lapası tüketilebilir.
- Günde 2 – 2.5 lt sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir.
- Az az sık sık beslenmeye özen gösterilmelidir. Öğün planlama çok dikkatli yapılmalıdır.
- Tüketilen besinlerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
- Besinler yavaş ve çok çiğnenerek tüketilmelidir.
- Uzun süre aç kalınmamalıdır.
- C vitamini alımına dikkat edilmelidir.
Gastrit Diyeti Örneği
Aşağıda yer alan gastrit diyeti, hastalıkta beslenme tedavisi üzerine bilgi vermek amacıyla hastalara örnek teşkil etmesi amaçlı paylaşılmıştır. Her bireyin günlük kalori ve besin ögesi gereksinimleri fizyolojik durumuna göre değişiklik göstereceğinden aşağıda yer alan gastrit diyetinin birebir uygulanması doğru bir yaklaşım değildir. Lütfen sağlığınız için doktorunuza ve diyetisyeninize danışmadan diyet programı uygulamayın.
- Sabah
Şekersiz açık çay
Sebzeli omlet
1 dilim az yağlı peynir
2 dilim tam buğday ekmeği
- Ara Öğün
Elma kompostosu( şekersiz)
- Öğle Yemeği
Haşlanmış sebze garnitürlü yağsız et
Kepekli makarna
- Ara Öğün
1 kase probiyotik yoğurt
- Akşam Yemeği
Yayla çorbası
Fırında az yağlı balık
Yağsız yeşillik salatası
Gastrit gibi mide hastalıklarında esas olan midedeki hasarın giderilmesi ve koruyucu tedavi uygulanmasıdır. Bu süreçte tıbbi beslenme tedavisi büyük önem taşır. Eğer doktor tavsiyesi ilaçlarınızın yanında beslenme tedavisine dikkat edilmezse hastalıkta iyileşme görülmeyeceği gibi tekrarlama olasılığı da artmış olur. Gastrit diyeti ve ilaç tedavisi birbirini desteklemeli, hastalığın kolaylıkla atlatılabilmesi için gastrite ne iyi gelir öğrenilmelidir. Her hastalıkta olduğu gibi gastrite de sağlıklı beslenme ilkeleri en dikkatli şekilde uygulanmalıdır.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız!
Yorum yaptıktan sonra dilerseniz Beslenme Rehberim editörleri tarafından derlenmiş Bakır Eksikliği ve Beslenme - Diyet Tedavisi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Müge Şanlı
Uzun bir zamandır eşimde yemek öncesi yada sonrası olsun midesinde yanma ve bulantı gibi problemler ile karşılaşıyordu. Yazınızda belirtmiş olduğunuz yoğun şekilde kafein içerikli olan içecekler, alkol ve sigara tüketimi yapıyor. Diğer yandan dengesiz şekilde besleniyor. Bu uyarıları kendisine derhal yapacağım. Teşekkür ederim.
Diyetisyen Büşra Güneş
Rica ederim. Umarım faydası olur. Geçmiş olsun ?
Serdar
Ortalama ne kadar sürüyor gastrit kronik antral gastrit diyorlar
Serdar
Ortalama ne kadar sürüyor gastrit kronik antral gastrit diyorlar sürekli ağrılarım oluyor yardımcı olursanız sevinirim
Şengün Keskin
Yazınız aydınlatıcı tşk ederim. Fakat bazı gıdalar orada olmadığı için sorma ihtiyacı duydum. Çünkü kronik gastrit hastasıyım .uzun zamandır şikayetlerim yoktu. Bir rahatsızlık nedeniyle kullandığım ilaçlar gastritimi tekrarladı. Yumurtayı nasıl tuketmeliyim. Makarna yasak ama pirinc ve bulgur yiyebilirmıyım. Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim
ADALET
merhaba benim helikobakteri pylori pozitifti 2.5 ay önce endoskopi yaptırdım ancak bana tam olarak hangi gıdaları tüketmeliyim
selim
yaklaşık 2 senedir midemden şikayetçiyim yemek yemememe rağmen sürekli kilo ve şişkinlikten şikayetçiyim,doktora gittim gastride bağlı özoreflü olduğu söyledi gerekirse endoskopi yapıcaz dedi fakat işimden dolayı tam sağlıklı şekilde takibini sağlayamadım.sürekli bir şikinliğim ve kilom var.artık bu rahatsızlığın çok yemek yediğimden dolayı olmadığına kanaat getirdim .bu öyle bi rahatsızlık ki yemek yemeseniz bile size şişkinlik ve aşırı kilo olarak geri geliyor ne yapmam geektiğini inanın bilmiyorum artık.
Pınar
Yazınız için teşekkürler. Ben pangastrit hastasıyım, üç haftadır ilaçlarımı düzenli alıyorum yediklerime dikkat ediyorum pek bir düzelme görülmedi. Hem boğazımda hem de midemde ağrı ve yanma devam ediyor. Acaba bu durum genel olarak ne kadar sürüyor? Teşekkür ederim. İyi günler.
Ayhan
Geçmiş olsun.Bana da pangastrit teşhisi kondu.İlaç tedavisi yanı sıra sabahları aç karnına aldığım ilaçtan yarım saat sonra 2 çorba kaşığı sade tahin kullandım.Çok şükür şikayetim kalmadı.
EMİNE ESEN
Esimde aktif gastrit olduğunu söyluyorlar doktorlar.hiç verdikleri ilaçlar etkili olmadı.Barsaklarında bir huzursuzluk var.Nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmiyoruz. Yardımcı olursanız seviniriz.
Ayhan
Geçmiş olsun.Bana da pangastrit teşhisi kondu.İlaç tedavisi yanı sıra sabahları aç karnına aldığım ilaçtan yarım saat sonra 2 çorba kaşığı sade tahin kullandım.Çok şükür şikayetim kalmadı.