Hamilelikte mide bulantısı ve kusma durumunun çok şiddetli olması durumu olarak tanımlanan hiperemezis gravidarum, yumurtanın döllenmesinden doğuma kadar geçen yaklaşık 40 haftalık süreçte gebeyi en çok rahatsız eden semptomlarından birisidir.
Konu İçeriği
Hiperemezis gravidarum nedir
Gebelik döneminde bulantı normal olarak görülen bir bulgudur. Hamilelerin % 50 den fazlasında bunaltı görülmektedir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de bu bulantı devam edebilir ve aşırı kusma meydana gelebilir. Bu gebenin metabolizmasının bozulmasına ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de devam eden bu şiddetli bulantı ve kusma durumuna hiperemezis gravidarum denir. Diğer bir deyişle hamilelikte mide bulantısı durumunun şiddetli olması durumudur. Hiperemezis gravidarum her 1000 gebenin 1-20 sinde görülebilmektedir.
Hiperemezis gravidarum nedenleri
Hiperemezis gravidarumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hormonların ve çevresel nedenlerin hiperemezis gravidarum nedeni olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca gebenin psikolojik durumunun da bu durumun ortaya çıkmasında etkili olabileceği bulunmuştur.
Belirtileri
Hiperemezis gravidarumun belirtileri şiddetine bağlı olarak farklılık göstermektedir. En belirgin özlelliği ilk 3 aydan sonra devam eden bulantı ve kusmalardır. Diğer belirtileri:
- Dehidratasyon
- Asidoz
- Kilo kaybı
- Sarılık
Mide bulantısı hamilelikte neden olur
Hamilelikte mide bulantısına hormonal değişiklikler özellikle de östrojen hormonundaki artış neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde kokulara karşı hassas olunduğundan ağır yemek kokuları, sigara dumanı, ağır parfüm kokuları gibi kokulara da hassas olmaktadırlar. Bu tür kokular gebede bulantıya neden olabilmektedir. Bazı çalışmalarda B6 vitamini eksikliğinin de mide bulantısına neden olabileceği bulunmuştur. Yetersiz beslenmede hamilelikte mide bulantısının nedeni olabilmektedir. Ayrıca hamilenin kaygıları ve stres de hamilelikte mide bulantısına neden olabilmektedir. Bu durum preeklampsi riskini de artıırabilmektedir.
Hamilelikte mide bulantısı nezaman başlar
Hamilelikte mide bulantısı hamileliğin ilk üç ayında yani hamileliğin ilk trimesterinde (0-3 ay) görülmektedir.
Gebelikte Bulantı Tedavisi
Hiperemezis gravidarumun tedavisi bulantının şiddetine göre değişmektedir. Hafif şiddette bulantılarda doktor ve diyetisyen kontrolünde alınacak önlemlerle bulantı geçirilmeye çalışılır. Gebe doktor önerirse hamilelikte kullanılabilen ve bebek üzerinde olumsuz etkisi olmayan bulantıyı önleyici ilaçları doktor kontrolünde kullanabilir. Hastalık ağır şiddetliyse oral yolla yapılan tedaviye cevap verilmemişse, gebe ağızdan beslenemiyorsa, kilo ve su kaybı görülüyorsa gebe hastanede doktor ve diyetisyen kontrolünde tedavi görmelidir.Hiperemezis gravidarum hastalığında beslenme tedavisi çok önemlidir
Beslenme Tedavisi
- Hafif şiddetli bulantılarda gebe
- Kokusu rahatsız edici besinlerden uzak durmalı
- Aşır yağlı ve baharatlı besinler tüketmemeli
- Sık sık ve az az beslenmeli mide boş bırakılmamalıdır
- Sabah aniden yataktan kalkmamalı ve kalktığında kraker veya kızartılmış ekmek gibi nişastalı ürünler verilmeli daha sonra kahvaltı yapılmalıdır.
Ağır şiddetli bulantılarda ise oral yolla yapılan tedaviye gebe cevap verilmemişse, gebe ağızdan beslenemiyorsa, kilo ve su kaybı görülüyorsa hastanede tedavi görmelidir. Oral yolla beslenemeyen gebe paranteral yol ile (damar yolu) beslenmeli bulantı geçtiğinde oral yolla beslenmeye dönülmelidir. Gebe besinleri tolere edebilir hale geldikten sonra yeterli ve dengeli beslenmeye diyetisyen kontrolünde geçilmelidir.
Hamilelik mide bulantısı ne iyi gelir
Gebelikte buluantıya iyi gelen yiyecekler:
-Kraker
-Kızarmış ekmek
-Az yağlı besinler
-Sindirilmesi kolay besinler
-Limon
-Nane
-Elma
-Su
Kusma nasıl önlenebilir?
Bulantıları önleyici uygulamalar yaparak ve beslenme düzenine dikkat ederek kusma önlenebilir. Doktor önerirse bulantıyı ve kusmayı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Gebelikte mide bulantısı olan gebeler ağır kokulu ortamlardan uzak durmalı, yoğun parfüm ve deodorant kullanımından kaçınmalıdır. Yoğun kokular hamilelikte mide bulantısı ve kusma riskini arttırmaktadır.
Diyetisyen Yorumu
Hiperemezis gravidarum hamileler için tehlikeli bir durumdur. Eğer gebeliğin ilk üç ayından sonra bulantı ve kusmalar devam ediyorsa gebe doktora başvurmalıdır. Doktor önermediği sürece ilaç kullanmamalıdır. Gebe bulantı ve kusmayı önlemek için sık sık ve az az beslenmeli midesini boş bırakmamalı, ağır ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı, bulantısı olduğunda özellikle sabahları uyandığında kraker veya kraker gibi nişastalı besin tüketmeli ve bol bol sıvı almalıdır. Gebe diyetisyen kontrolünde yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız!
Yorum yaptıktan sonra dilerseniz Beslenme Rehberim editörleri tarafından derlenmiş Hamilelikte Kansızlık ve Beslenme Tedavisi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
yasemin
Hamilelikte mide bulantısını en aza indirmek için, sürekli açık hava yada evin içindeki camları arada bir havalandırırarak oda içinde havanın sürekli temiz olması ile engellenir. Hassas bir dönem olduğu için en ufak bir kokuda bile mide bulantısı ile kusma meydana geliyor
Mihriban
Önceki olan çocuğuma göre yeni doğum yapacağım ikinci çocuğum da daha fazla bulantı ve kusma gibi problemler ile karşı karşıya kalmıştım. Bu bulantılara önleyici olan yazınızda belirtmiş olduğunuz, gebelikte bulantıya iyi gelecek olan, kraker, kızarmış kraker, az yağlı besinler, limon, nane ve su tüketimine dikkat edince gerçekten faydasını fazlasıyla gördüm.