Hamilelik döneminde beslenme hem anne hem bebek için çok önemlidir. Annenin hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından oldukça önemlidir. Proteinler insan vücudunun yapı taşlarıdır. Bu nedenle hamilelikte protein alımı hem anne hem bebek için oldukça önemlidir.
Konu İçeriği
Proteinin Tanımı
Proteinler insan vücudu için elzem ögelerden birisidir. Proteinlerin en basit tanımını yapacak olursak vücudun yapıtaşı olan canlı yaşamı için elzem azotlu bileşenlerdir. Hücrelerin yapı taşı ve metabolik tepkimeleri katalize eden enzimlerin de yapısında bulunmaktadırlar. Proteinlerin temel yapısını aminoasitler oluşturmaktadırlar. Vücuda alınması elzem olan bu aminoasitleri ancak protein içeren besinler ile sağlayabiliriz
Ne işe yarar
Hamilelikte protein alımı metabolizma için oldukça önemli bir yere sahiptir. Proteinlerin insan vücudunda başlıca görevlerine bakacak olursak:
- Hücrelerin yapısını oluşturur
- Enzimlerin yapısında bulunur
- Hormonların yapısında bulunur
- Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar
- Kas yapımını sağlarlar
- Organların çalışmasında etkilidirler
- Vücutta asit- baz dengesini sağlarlar
- Yaraların iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini sağlarlar
- Antikorların yapısında bulundukları için bağışıklık sisteminde etkilidirler
Kaynakları ve kalitesi
Protein kaynakları hayvansal kaynaklı proteinler ve bitkisel kaynaklı proteinler olmak üzere ikiye ayrılır. İnsan vücudunun protein gereksinmesi için protein kaynakları günlük yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Protein kaynakları etler, yumurta, süt ve süt ürünleri ve kuru baklagillerdir. Etler hamilelikte protein alımı için en önemli kaynaklardan birisidir. Fakat etler doymuş yağlardan da zengin olduğundan tüketilirken az yağlı ve yağsız etler tercih edilmelidir. Ayrıca balık etinin içerdiği omega- 3 yağ asitleri de bebeğin gelişimi için önemlidir. Yumurta vücut için elzem aminoasitleri dengeli ve yeterli miktarda içeren örnek bir besindir. Yumurta protein ihtiyacının karşılanması için çok önemli bir besindir. Hamilelikte protein alımının tam olarak sağlanması için, gebelik boyunca mutlaka yumurta tüketilmelidir.
Protein kaynakları ve kalitesi ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için. Protein içeren besinler ve kalitesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Gebelikte neden önemli
Protein vücudun temel bileşeni olduğundan insan vücudu için elzemdir. Hamilelikte ise protein alımının önemi daha da artmaktadır. Protein anne vücudu için metabolik faaliyetlerin devam etmesi, bağışıklık sistemi, organların çalışması ve vücut dengesinin sağlanması için önemlidir. Bebek içinse büyüme ve gelişmenin sağlanması, beyin fonksiyonlarının gelişmesi için hamilelikte annenin yeterli ve dengeli protein alımı önemlidir.
1134 kadın üzerinden yapılan bir çalışmada hamilelikte protein alımı yeterli olmasının ve uygun protein/enerji dengesi sağlanmasının; annenin istenilen kiloya ulaşmasında ve bebeğin sağlıklı gelişiminde önemli bir yeri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Hamilelikte protein gereksinimi
Hamilelik döneminde bir gebenin günlük alması gereken protein miktarı 60-70 gramdır. Dünya sağlık örgütü göre eğer ki anne adayı vejeteryan ise normal alınması gereken protein miktarı üzerine (60-70 g) günlük 9 gram ek protein alınması gerektiğini bildirmiştir. Ancak bu miktarlar annenin yaşına, boyuna, kilosuna ve fizyolojik durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Mayo Clinic kaynaklarında en az protein alımının 71 gram olması gerektiği bildirilmiştir.
Yetersiz alımı
Gebelikte yetersiz protein alımı hem annede hemde bebekte bir takım sorunlara yol açabilmeltedir. Bu sorunlara bakacak olursak:
Anne açısından sakıncaları
-Vücutta yenilenmenin durmasına
-Bağışıklık sistemi zayıflamasına
–Gebelikte anemiye neden olabilmektedir.
-Kilo kaybına
-Kas yorgunluklarına
Bebek açısından sakıncaları
-Bebeğin beyin gelişimi olumsuz etkilenir
-Bebeğin büyüme ve gelişmesi olumsuz etkilenir
-Bebeğin bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir
Hamilelikte protein alımı çok önemlidir
Proteinler vücudun yapıtaşı ve organizmanın devamlılığı için gerekli olan elzem ögelerdir. Anne ve bebeğin hücre oluşumu ve yenilenmesi, metabolik faaliyetlerin devamlılığı, organların çalışması ve bağışıklık sistemi için elzem ögelerdir. Hamilelikte protein alımı günlük 60-70 gram olmalıdır. Gebelikte protein ihtiyacının karşılanması için hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinler tüketilebilir. En iyi kaynaklar ise yumurta, yağsız etler, süt ve süt ürünleri ve kuru baklagillerdir. Gebenin hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için diyetisyen kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanmalıdır.
Yararlanılan Bazı Kaynaklar
http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/pregnancy-nutrition/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14583907
İlgili aramalar
Hamilelikte protein alımı
Gebelik protein
Hamilelik döneminde uzman doktordan aldığım tavsiyelerde gerçekten de, sitenizdeki yazan hamilelikte ise protein alımının önemi daha da artmaktadır sözü doğru. Doktor da bana tavsiyelerinde hamilelik döneminde gerekli olan proteinlerin doğru bir şekilde ve zamanda alınması gerektiğini önemle vurgulamıştı.
Yeni evli bir bayanım. Şuanda ilk çocuğuma gebe kalmanın mutluluğu ve heyecanı içerisindeyim. Gerekli uzman doktor kontrollerimi yaptırıyorum. Uzman doktorumun bana en büyük verdiği tavsiyelerden birisi ise hamilelik döneminde protein alımı metabolizma için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu önemle vurgulamıştı.