Çin Tuzu diğer adıyla Monosodyum Glutamat (MSG) son birkaç yıldır gündeme gelen ve araştırmalara konu olan bir katkı maddesidir. Besinlerin lezzetleri üzerine olumlu etkisi nedeniyle çin tuzu bir çok gıda üreticisi tarafından sıkça kullanılmaktadır. Ancak bu maddenin güvenilir dozların üzerinde kullanılması halinde sağlık üzerine bir çok olumsuz etkisi olduğu görülmüştür.
Konu İçeriği
Çin Tuzu- Monosodyum Glutamat (MSG) Nedir
MSG yani açılımı monosokyum glutamat olan çin tuzları gıdalarda kullanılan en yaygın katkı maddelerden birisidir. Bir protein yapı taşı yani aminoasit olan Glutamik asit’in tuzudur. Glutamik asit gıdalarda asiditeyi ayarlamak amacıyla katılırken, glutamik asit tuzları(monosokyum glutamat-çin tuzu) ise lezzet verici olarak kullanılmaktadır.
MSG, Vetsini Çin Tuzu olarak da farklı şekiller isimler alan monosodyum glutamat et ve et ürünlerinde en çok bulunan aminoasitlerden biri olan glutamik asitin sodyum tuzu olarak karşımıza çıkar.
MSG ‘nin gıda katkı maddesi kodu ise E621 dir
Nasıl üretilir – Ne işe Yarar
Glutamik asit ve çin tuzu doğal yöntemlerle oluşturalabildiği gibi melas, şeker kamışı ve şeker pancarı fermantasyonundan ticari olarak da üretilmektedir. Çin tuzu (monosodyum glutamat), başka katkılar tarafından sağlanamayan eşsiz bir tat oluşturarak, 4 temel tat olan tatlı, tuzlu, ekşi ve acı dışında gıdaya 5. temel tat olan umami aromasını vererek ürünün lezzet özelliklerini güçlendirmekte ve daha sık yeme isteği uyandırmaktadır .Monosodyum glutamat içeren gıdalar dilimiz üzerindeki tat tomurcuklarının hassasiyetini artırıp yediğimiz yiyeceğin olduğundan daha lezzetli algılamamıza neden olur. Ucuz olması ve kötü besinlerin dahi lezzetsiz tadını gölgelemesi sebebiyle üreticiler tarafından kullanımı çok yaygındır.
Monosodyum glutamat zararları
Çin tuzunun zararları kullanım miktarı arttıkça daha sık görülemketdir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), belli miktarda MSG alımının çoğu insan için güvenli olduğunu ancak MSG’ye karşı hassasiyeti olan insanlarda alerjik reaksiyonlar görülebileceğini belirtse de bazı bilim adamları yaptıkları deneylerde MSG kullanımının obezite ve diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkmasında tetikleyici olduğunu vurgulamışlardır.
Yağ birikimi,doyma mekanizmasında bozukluklara yol açabilmektedir.MSG bir çeşit nörotoksindir. Yani sinir hücrelerine zarar verir buna bağlı olarak Alzheimer hastalığına yol açabilir.
MSG zararları ve insan sağlığı üzerine etkileri alanındaki çalışmalar halen devam etmekte, zararlı etkilerinin olabileceğinin tartışılması ve zararsız olduğunun da tam olarak kanıtlanamaması, kullanımında tedirginliğe neden olmaktadır.
Çin tuzu hangi yiyeceklerde var
Çin tuzu ülkemizde hazır gıda maddelerinin pek çoğunda kullanılan ve kullanım alanı çok yaygın olan bu katkı maddesinin; Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne ve Tüketime Hazır Etsiz Çiğ Köfte (TSE K 144) Standardı’na göre çiğ köftede kullanımı yasaktır.
Monosodyum glutamat içeren gıdalar
- Hemen hemen tüm cipslerde,
- Fast food gıdalarda (Hamburger ,et,tavuk ürünlerinde)
- Bazı katı ve ekmek üstü yağlarda,
- Et ve Tavuk suyu Tabletlerinde,
- Hazır çorbalarda,
- Hazır soslarda,
- Tatlı-tuzlu hazır ürünlerin bazılarında bulunabilmektedir.
Hilal Hanım, E-621 kodlu maddenin lokantalarda yemeğe katılması yasalara ve en önemlisi sağlığa uygun mudur?
İlgili bakanlıkça katkı maddesi olarak kullanılması için belirlenmiş bir doz var mıdır?